Background
Pijler 3 -Maatschappelijke Betrokkenheid

Gezond
voedingspatroon

Informeren consumenten over de aardappel binnen een gezond voedingspatroon

Aardappelen zitten vol goede en belangrijke voedingsstoffen. Vitamine C, B1, B6, Magnesium, zink, koolhydraten, ijzer, foliumzuur en vezels. Aardappelen passen daarom heel goed binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Ze zijn op allerlei manieren te bereiden en te combineren met verse groenten tot een goede gezonde maaltijd. Lees meer 'Over de aardappel'

HZPC draagt met aardappelen bij aan de wereldvoedselvoorziening door het aanbieden van voedsel- en energierijke voeding. Ook willen we consumenten weer in contact brengen met dit echte natuurproduct uit eigen omgeving, direct van het land. Daarom informeren we zowel jong en oud over de aardappel bijvoorbeeld via editorials en bijlagen in media. Download PDF

Participatie in voorlichtingscampagne #powertothepieper

De campagne Power to the Pieper is een branche brede campagne door de Nederlandse Aardappel Organisatie, mogelijk gemaakt door de EU. De campagne heeft als doel de aardappel te promoten als lekker en gezond. De aardappel is al honderden jaren super foodzaam. Daarom zet Power to the Pieper Neerlands trots, de aardappel, met een spetterende campagne in de schijnwerpers.

Nationaal Schooltuinproject

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die actief zijn met het kweken van eigen groenten, het ook meer eten en het lekkerder vinden. Om kinderen meer bewust te maken waar hun eten vandaan komt, hoe het groeit en dat het gezond, leuk en lekker is, is op initiatief van SPAR Holding, het Nationale Schooltuinprojecten gestart. Dit werd in 2014/2015 voor het derde opeenvolgende jaar ondersteund door HZPC.

In 2014/2015 hebben in Nederland meer dan 30.000 kinderen van 4 tot 12 jaar van dichtbij de groei en bloei van Innovator en Annabelle aardappelen mee kunnen maken. Ruim 1.000 Scholen en BSO- instellingen konden het gratis moestuinpakket afhalen bij Spar en Intratuin winkels. In dit pakket bevond zich onder andere een kweekzak van 1x1 meter, potgrond, tuinmaterialen, groentezaad en een tuinboek. HZPC heeft 2 rassen beschikbaar gesteld voor het pakket.

Een aantal HZPC collega’s gaf gastlessen op scholen. De gastles werd gevolgd door een bedrijfsbezoek aan een teler. Hier konden de kinderen in het veld zien hoe de aardappels groeien en met welke machines aardappels geplant en gerooid worden. Het project was ook dit jaar een succes vanwege het enthousiasme bij de leerlingen. Meer informatie op www.schooltuinproject.nl

In Duitsland nam HZPC Duitsland deel aan een soortgelijke, lokale schooltuinactie onder de noemer ‘Kids an die Knolle’. Aan dit initiatief van de Deutsche Kartoffel Handelsverband e.V. namen ruim 20 scholen deel.

Rondleidingen schoolklassen

We geven regelmatig rondleidingen aan schoolklassen door het kassencomplex in Metslawier. Hier kunnen de kinderen de moderne, duurzame kassen bekijken, horen hoe aardappelveredeling werkt en zien hoe aardappels groeien op de proefvelden.

Onderzoek naar koolhydraten

De laatste jaren besteden wij meer aandacht aan de rol van de aardappel in het voedingspatroon van de consument. In dit kader doen we onderzoek naar smaak, vertering en verschillende gezondheidsaspecten.

HZPC neemt deel aan het Carbohydrate Competence Center (CCC). Dit is een publiek-private samenwerking tussen 19 bedrijven en 6 kennisinstellingen. Het CCC wil hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten genereren, ontwikkelen en delen om innovatie te bevorderen en bij te dragen aan een gezonde en duurzame samenleving. Er zijn drie werkvelden:

  1. Onderzoek naar de structuur en functionaliteit van koolhydraten
  2. Onderzoek naar gezonde koolhydraten (ten behoeve van gezondheid)
  3. Onderzoek naar koolhydraatconversie en –verwerking (ten behoeve van de productie van innovatieve duurzame producten)

De kennis die wordt vergaard in deze samenwerking helpt ons bij het ontwikkelen van nieuwe producten voor consument en zakelijke markt. Een voorbeeld van productontwikkeling is het ontwikkelen van een aardappelras met lage calorieën onder de naam Sunlite.*

Home